Diák vagyok.

Sziasztok! Az oldal célja, hogy ide gyűjtsünk minden olyan információt, hírt, eseményt, ami fontos vagy érdekes lehet egy diák, hallgató számára; valamint hogy meg tudjuk beszélni ezeket. Ha van híred, azt küldd az iamstudentblog@gmail.com címre!

EU pályázati portál

Legfrisseb témák

Friss topikok

15 százalékkal csökkenhet az egyetemisták száma

iamstudentblog 2009.03.12. 22:23

Magyarországon 380 ezren tanulnak a felsőoktatásban, költségtérítést a diákok töMbb mint fele fizet. A tandíj intézményenként félévente 90 és 600 ezer forint között változik. A Budapesti Műszaki Főiskola rektorhelyettese szerint a cégek a gazdasági válság miatt elsőként a levelező vagy esti képzésre járó munkavállalók tandíján spórolnak majd.

A HÖOK elnöke szerint, a felsőoktatási intézmények bevétele is csökkenhet, ha túl kevesen jelentkeznek a költségtérítéses képzésekre vagy túl sokan abbahagyják tanulmányaikat.

Egy felmérés szerint a felsőoktatá
sban tanulók 41 százaléka úgy látja,
diákhitel nélkül nem tudná megszerezni a diplomát. A kölcsön kamata januártól tizenegy százalékra nőtt. A részletek nem emelkedtek, de a törlesztés futamideje meghosszabbodott.

A HÖOK könnyítene a diákhitel törlesztésén.
Javaslatuk
szerint két éven keresztül csak a minimálbér 4 százalékát vagyis havi 4 ezer forintot kellene fizetni. Eddig a mindenkori minimálbér 6 százaléka volt a legkisebb törlesztőrészlet. Az oktatási tárca egyelőre nem nyilatkozik a tervezett változásokról

HírTV

 

Sok vita volt már arról, hogy legyen-e tandíj vagy hogy hányan és mit tanulnak az egyetemi padokban. Az viszont nagyon elszomorító, hogy megint a pénz fogja ezt eldönteni.  Kevesen látják be, hogy a tudásbe érdemes csak befektetni.  Ép ma írtunk arról, hogy Obama az oktatást kiemelt területként kezeli.

Mi lehet a megoldás? Tényleg szükség van ennyi diplomásra? És ha igen, akkor ki fogja támogatni azokat, akik sajár erőből képtelen fedezni a képzés költségeit? Sok kérdés nincs még itt megválaszolva.

Címkék: tandíj felsőoktatás pénz esélyegyenlőség állam höok obama képzés diákhitel

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://iamstudent.blog.hu/api/trackback/id/tr38999030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

*KryszSzerelme*Eszty (törölt) 2009.03.13. 12:53:28

Én is igényeltem diákhitelt. Albérletben lakok, nálunk nincs lakhatási támogatás, szoctámot nem kaptam(arról inkább nem is szeretnék mesélni, hogy nálunk kik kapnak..). Kiszámoltuk, hogy a havi pénz, amit én elviszek az albérlettel együtt kb 80 ezer forint. Van egy ikertesóm, aki szintén tanul még, mondjuk ő otthon lakik, ez könnyebbség, de kb ő is elvisz otthonról 20 ezret, ha csak a bérletekre, kajára gondolunk. Ez már egy felnőtt ember fizetése, marad a másiké, ami elmegy számlákra..ÉS!!!! Nagyon sok ember van, aki nálunk jóval rosszabbul él, na, ő hogy fedezi a tanulmányait? Most még diákmunka is alig van, mert alkalmira alig keresnek, a napi 4-6 óra meg valahogy sosem megoldható. Lehet pont a legokosabb és legtehetségesebb emberek mennek el középiskola után dolgozni, csak azért mert nincs miből fedezni a költségeket.
Jó, máshol szinte mindenhol fizetős a fősuli/egyetem, de ott van miből finanszírozni. Vagy sokkal jobban támogatják a rászorulókat.
Más...viszont az igaz, hogy nem mindenkinek kell továbbtanulnia. Én úgy gondolom, ha valaki pl. az autószerelésben vagy a pincérkedésben találja meg élete értelmét, igenis abban a szakmában a helye. Csak valahogy nincsenek megbecsülve a szakemberek, és tendencia az,hogy az megy szakképzőbe, akinek rosszabbak a képességeik. Régen nem így volt

bucsin · http://bicig-bithe.blog.hu/ 2009.03.14. 02:53:02

legyen kevesebb egyetem, kevesebb hallgató, de a színvonal legyen jóval magasabb

ne legyen diákhitel, de legyen akkora ösztöndíj, hogy csak a tanulással kelljen foglalkozniuk az egyetemistáknak

süti beállítások módosítása