Diák vagyok.

Sziasztok! Az oldal célja, hogy ide gyűjtsünk minden olyan információt, hírt, eseményt, ami fontos vagy érdekes lehet egy diák, hallgató számára; valamint hogy meg tudjuk beszélni ezeket. Ha van híred, azt küldd az iamstudentblog@gmail.com címre!

EU pályázati portál

Legfrisseb témák

Friss topikok

Mi ne legyek ha nagy leszek

iamstudentblog 2009.05.31. 15:18

Vagyis inkább tegyül úgy fel ezt a kérdést, hogy mit ne tanuljak, ha valaha is szeretnék elhelyezkedni a munkarőpiacon. Szóval - és ez tanács a jövőre érettségizőknek is - ne tanuljak kommunikációt, idegenforgalmat, jogot és szabad bölcsészetet.

Állítólag ezekkel a végzettségekkel a legnehezebb elhelyezkedni. A Dik Vagyok blog ésszerű magyarázattal igyekszik szolgálni, hogy miért ezeken a területen a legnehezebb elhelyezkedni.

  • Kommunikáció

Indok roppant egyszerű: túl sokan vannak és a világon nincs annyi újság, rádió, televízió, valamint céges sajtó osztály, ami ezt a rengeteg diplomást fel tudná szippantani. Arról nem is beszélve, hogy ezekre a szakokra viszonylag könnyű bejutni, így minden bizonnyal nem a legmagasabban kvalifikált tehetségek rendelkeznek ilyen papírral.

  • Turizmus - vendéglátás

A legnépszerűbb szak volt 2009-ben a jelentkezéseket tekintve (5042 jelentkező). Sokan vannak, ráadásul a turizmust a válság kifejezetten mélyen érinti, sorra veszítik el a munkájukat a munkatapasztalattal rendelkezők is.

  • Jog

Jogászokkal Dunát lehet rekeszteni, ez mártöbb éves közhely. 8 egyetem évente több ezer jogásznak ad diplomát és hála Istennek még a magyar bürokrácia sem akkora, hogy rájuk mind szükség lenne. Persze ez rossz hír a jogász jelölteknek.

  • Szabad bölcsész

"Pár cégnek már küldtem önéletrajzot, de több helyen azzal utasítottak el, hogy magyarázzam el, mi a szakmám. Erre a kérdésre pedig egyszerűen nem tudtam válaszolni” - mondja Ágnes, az ELTE harmadéves szabad bölcsész hallgatója. Talán erről nem is kell többet beszélnünk.

 Reméljük, segítséggel tudtunk szolgálni a pályaválasztásodhoz. Sok sikert!

 

 

 

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://iamstudent.blog.hu/api/trackback/id/tr911155042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ivanhoe 2009.05.31. 17:02:07

Mérnök szakok nem rosszak, azokkal van a legnagyobb esélyed az elhelyezkedésre. De azzal se száz sajnos. Haverom közel 4 hónapja végzett villamosmérnök szakon, Pesten keres melót, de a mai napig nem talált.

morecows 2009.05.31. 19:45:35

Állítólag infósokat mindig keresnek.
Főleg külföldön.
Persze lehet, hogy csak legenda.
De ha nem, akkor meg nehéz.
Tényleg, van még olyan manapság, hogy népművelő szak? Valahol hallottam róla. Hátha hiányszakma. :-)

charlie 2009.05.31. 21:04:12

A diploma szart se ér, ha nincs tapasztalatod. Sok és mély, jó tapasztalattal jobban el tudsz helyezkadni a magán szektorban, mint akármilyen papírral (állami szektor ugye papírbuzi, ott az számit mid van, nem hogy mit tudsz).

diploma nélkül, viszont hatalmas szakmai tapasztalattal informatikusként még most is könnyen el tudtam helyezkedni. még választani is lehetett.

Dajana 2009.05.31. 21:42:04

Legegyszerűbb megoldás: beszélj 1-2 idegen nyelvet és irány külföld! :)

morecows 2009.05.31. 22:57:51

Hátizé. Jah.
Én is papírok nélkül tengődöm, és csak csatlakozni tudok: pozitív, vagy legalábbis nem érzem a negatív hatást.
Néha kérdezik, de hamar átlépnek a kérdésen.
Valóban a tudás számít.

Viszont elég negatív a hangulat. Akikkel beszélek, 10 emberből 9 azt mondja, hogy nincs munka. Pedig én rengeteggel találkozom (na jó némelyik nem cégvezető, vagy társtulajdonos :-p).

Ivanhoe 2009.06.01. 09:57:15

A multik is papírbuzik. Gyakorlat mérnök szakokon is csak nagyritkán van. Megtanítják az "überfontos" baromságokat amiknek semmiféle gyakorlati jelentősége nincs, aztán amikor megyünk az illetékeshez, hogy ez így nem igazán jó, több gyakorlat kéne mi a válasz: nincs rá se idő, se labor-és így kapunk diplomát. Nem azt mondom, hogy nulla gyakorlati tapasztalattal kerülünk ki mérnök szakokról, de épphogy csak megmutatják a szükséges dolgokat. Helyette tömik az agyunkat az elméleti tudással, aminek 90%-a gyakorlatban nem hasznosítható.
Dajanának igaza van, irány külföld.

Z.Waczak (törölt) 2009.06.02. 14:16:58

Lehet az embernek akármilyen papírja, protekció nélkül szinte semmire se megy.

zoran2 · http://www.legalo.eu/hu/ 2011.10.31. 14:49:03

vacak dolog ez... én is leléptem a diploma után, és most Németországban a www.legalo.eu/hu/ -nál keresem a kenyerem... szar ügy ez, de nincs mit tenni. ha az ország végre becsödöl és ez a sok paraszt eltakarodik a politikától, akkor tálán jobb lesz.. talán
süti beállítások módosítása