Diák vagyok.

Sziasztok! Az oldal célja, hogy ide gyűjtsünk minden olyan információt, hírt, eseményt, ami fontos vagy érdekes lehet egy diák, hallgató számára; valamint hogy meg tudjuk beszélni ezeket. Ha van híred, azt küldd az iamstudentblog@gmail.com címre!

EU pályázati portál

Legfrisseb témák

Friss topikok

Magyar korfa - cigány korfa

iamstudentblog 2009.05.15. 18:36

A téma ugyan nem kapcsolódik szorosan a diákság életéhez, mégis úgy érezzük, hogy érdemes beszélni róla.

Romakerdes.blog.hu:

'A HVG 2009/18. számában található az itt látható grafikon. A piros színnel a magukat magyar nemzetiségűnek vallók, kékkel pedig a magukat romának vallók korfája látható.

A különbség szemmel látható, úgy gondolom nem kell túl sok magyarázatot fűznünk hozzá: a romák legnépesebb korosztálya a legfiatalabbak csoportja, míg a magyarok közt sokkal kevesebb a gyerek.

Ez a tény sok mindennel magyarázható, mindenki elgondolkodhat rajta. De ha ez a trend a továbbiakban is fenn fog maradni, előfordulhat, hogy a romák létszáma hosszú távon meghaladhatja a magyar nemzetiségüekét.

Ezért (is) nagyon fontos, hogy a roma integráció kiemelt szerepet foglaljon el a mindenkori magyar kormány programjában. Fontos, hogy ne legyen különbség sem oktatási, sem szociális sem bármilyen más területen a két népcsoport közt."

Hogy hogyan érinti ez minket, diákokat? Úgy, hogy elvileg mi vagyunk a "következő generáció", akik majd döntenek az "ország sorsáról". Nagyon sokat tehetünk azért, hogy Magyarországon ne legyenek etnikai határok: talán mi tehetünk ezért a legtöbbet!

Címkék: roma esélyegyenlőség állam

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://iamstudent.blog.hu/api/trackback/id/tr11123717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Melchi Zadok 2009.05.17. 16:26:37

"Nagyon sokat tehetünk azért, hogy Magyarországon ne legyenek etnikai határok: talán mi tehetünk ezért a legtöbbet!"

ezzel már réges régen el vagyunk késve!
a statisztika ijesztő, mindhatni kész rémálom. az integráció fontosságát nem vitatom, de a fenti idézetben megfogalmazott "megoldás" totális zsákutca, nem más, mint egy elmélet, ami akár működhetett volna, de az élet bizonyítja, hogy nem megy.
egyetlen megoldás van:a jelenlegi helyzetet rövid távon befolyásolni csak és kizárólag a jelenlegi segélyezési rendszere gyökeres megváltoztatásával lehet megoldani. a jelenlegi rendszer a romák sajnos igen nagy többségében szimpla "child industry" szinten működik. már két generáció él abból, hogy a család megélhetését kizárólag a születendő gyermekek száma határozza meg, ami egyenesen nonszenz, ez nem lehet semmilyen szociális politika célja.
a történetben az a szomorú tanulság, hogy a cigányságnak ebben a rendkívül felülreprezentált körében ez teljesen elfogadott állapot, melynek megváltoztatásáért semmilyen, ismétlem semmilyen erőfeszítést nem tesznek. nem akarok hangulatot szítani, mert ez nem a cigányság hibája, hanem azon döntéshozóké, melyek szűklátókörűségük, valamint szimpla lustaságuk okán azt gondolják, hogy az "integráció most" mantra hajtogatásával, valamint néhány antirasszista tüntetés leszervezésével és támogatásával (ezzel csupán annyi bajom van, hogy ennek a problémának a megoldására konkrétan alkalmatlan) a dolog részükről el is van intézve.

bocsánat a kifejezésért: egy LÓFASZT!
a 24. órában vagyunk a pokolgép amin ülünk nem kicsit fog durranni. kár, hogy a postból az jön le, hogy egyesek szerint elég annyi, hogy bedugjuk a fülünket...

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.05.17. 16:50:34

@melchi zadok: akkor? megoldás? semmi, kössük fel magunkat, vagy fegyverkezzünk? ugyanmá. integráció kell, illetve:

"Nagyon sokat tehetünk azért, hogy Magyarországon ne legyenek etnikai határok: talán mi tehetünk ezért a legtöbbet!"

Igen, kedves blogger, legyen sok szép gyermeketek, persze a romák integrációja mellett.

California Sky (törölt) 2009.05.17. 17:36:25

Ami azt illeti valóban a szociális háló aprólékosabb kidolgozása, a "cigány telepek" felszámolása, és az őket való szét költöztetés lenne az egyetlen megoldás. Úgy gondolom az egész a rendszerváltás után kezdődött, mikor is el lett vágva az igazán szoros gyeplő, azóta ebben az országban mindenki azt csinál ami akar, a televízió és a politika az aki egymás ellen hangol minket velük, még az alattunk lévő bomba dacára is. Győzikét engedik szerepelni a TV-ben, holott tudják sokakat ingerel, és felháborít. Ha romák ölnek meg egy magyart az elvész a mindennapok forgatagában, 20. oldal 20. cikke lesz. Amint ez fordítva történik mindenki gárdázi, nácizik, megkülönböztet, és rassszistázik. Nem megoldás a gyűlölet, ez tény, de ha már mi vagyunk itthon, nekünk kellene megmondani mit lehet mit nem. A rendőrök félnek, mi meg tőlük. A romák "nagyrésze" garázdálkodik, kormánypárti védelem alatt, ahogy Gyurcsány, Gordon és a spanok, mi pedig még csak meg sem védhetnénk adott esetben a saját javainkat, vagy akár az életünket. Mert még ellenem indul eljárás ha önvédelemből megölöm az egyiket, az tök minedegy hogy utána engem rak helyre a többi öt. Magával a rendszerrel van a baj, mert csak az a kutya rombol akinek megvan engedve.

Melchi Zadok 2009.05.17. 19:56:36

@G.d.Magister: pont olyan vagy, mint azok, akiknek ez a helyzet köszönhető: felületes, "homokbafejdugós", "mantra ismételgetős".
leírtam, hogy hol a megoldás, még a megoldás szót is használtam azon kedves olvtársak kedvéért, akik akut szövegértelmezési kihívásokkal küszködnek.

"ugyanmá integráció kell"

gratulálok, ha továbbra sem változik a helyzet, akkor olybá tűnik ez az integráció nem romákra, hanem ránk vonatkozik majd. az meg tök tuti lesz nem?
az integráció nem eszköz a helyzet megoldására, hanem a cél.
"a dolgos népünk győzni fog" is jó szlogen volt, de ugye csak ettől még nem nyerte meg a keleti blokk a hidegháborút.
kedves magister fel kellene végre ébredni, dogmák ismételgetése helyett a problémát kellene megoldani.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.05.18. 12:26:04

@melchi zadok: neked van gyereked?

Ja és a segélyezési rendszer megváltoztatása egykettőre felszámolja a nyomort és a szegregációt?

Melchi Zadok 2009.05.18. 16:30:52

@G.d.Magister: igen, van két gyermekem. és igen, a jelenlegi segélyezési rendszer az, ami a jelenlegi tarthatatlan állapotot (lásd grafikon fent) előidézte és a mai napig táplálja.
szerintem teljesen nyilvánvaló, hogy a problémát fenntartó rendszer életben tartása mellett párhuzamosan semmilyen alternatív megoldás nem lehet eredményes. egy rákos beteget nem lehet c vitaminnal eredményesen kezelni, bár tény és való a c vitamin ártani nem árt.
emellett nyilván meg kell teremteni a közmunka feltételeit nota bene egyes önkormányzatok esetében ez már működne, már ha hagynák...
a nyomort és a szegregációt nyilván nem számolja fel azonnal, viszont lehetőséget teremt arra, hogy a dolgok helyes irányt vegyenek, melynek a végén ott lehetne az integráció, mint cél.
és ez bizony fájni fog. de inkább most fájjon, mintsem húsz év múlva egy visszafordíthatatlan társadalmi szociális és gazdasági katasztrófával kelljen szembesülnünk.

Kodomo 2009.05.18. 19:37:22

Szegregáció!!! Jajj-jajj, szegregáció!
Elsős kissrác, aki nem járt előkészítőbe (bár kellett volna), ceruzát még kézbe nem fogott. Hogy fog előrehaladni a tanulmányaiban olyanok közt, akik számolnak 10-ig, kb. ismerik a betűket?
Történetesen az előbbi kissrácokból összejön egy osztálynyi. Vagy kettő, vagy három.
Minden osztályba rakjunk be 7-8 okosat, azok majd felhúzzák a többieket! Na, persze, ahogy azt Móricka elképzeli!
A gondos és/vagy tehetős szülők elviszik a gyerekeiket a városi (elit) iskolába.
És képzeld, nem mindegyik azért mert náci.

HLaci 2011.09.14. 09:32:08

ó

ció
...
integráció

hiphiphurrá, éjjen a II. alb(an)án köztársaság!
süti beállítások módosítása